V Žilinskom kraji zatvoria kvôli štrajku tri štvrtiny základných škôl

24.11.2012 Žilina

Žilina 23. novembra (TASR) – Na území Žilinského kraja bude v pondelok počas štrajku školských zamestnancov podľa predbežných informácií zatvorených zhruba 75 percent základných škôl, 32 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), 11 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Krajského školského úradu Žilina, 1 cirkevná a 1 súkromná stredná škola.

Predsedníčka Rady Základných organizácií Odborového zväzu (OZ) pracovníkov školstva a vedy (PŠaV) – Združenia stredného školstva v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji Iveta Majerová TASR informovala, že pri stredných školách, špeciálnych školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK a Krajského školského úradu v Žiline je 78 odborových organizácií. „Údaje máme zatiaľ z 56. Z toho sa do štrajku nezapojí 12. Z odborových organizácií, ktoré nám už nahlásili účasť sa do štrajku zapojí 56 percent zamestnancov v štrajkujúcich školách. K štrajku sa pripojili aj 4 školy, v ktorých nie je vytvorená odborová organizácia OZ PŠaV na Slovensku,“ uviedla Majerová.

„Situácia je vzhľadom na termín štrajku - záver roka, blížiace sa Vianoce a s tým súvisiace existenčné problémy zamestnancov z dôvodu, že za účasť na štrajku nebudú mať vyplatenú mzdu - rozpačitejšia ako počas jednodňového štrajku 13. septembra. Predovšetkým sa do štrajku nezapájajú, alebo veľmi málo, nepedagogickí zamestnanci, majstri odborného výcviku a vychovávatelia. Mnohí štrajkujúci zvažujú účasť na štrajku od 1 až do 5 dní,“ povedala Majerová.

Hovorkyňa ŽSK Hana Danová TASR informovala, že zo 67 škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK sa do štrajku zapojí 32 škôl, ktoré žiakom udelia riaditeľské voľno. „Šestnásť škôl sa štrajku zúčastní, ale dokážu zabezpečiť výchovno-vzdelávací proces, nakoľko sa zúčastní len časť pedagogických pracovníkov, prípadne je zabezpečený mimoriadny rozvrh. Devätnásť škôl sa štrajku nezúčastní a zabezpečia výchovno-vzdelávací proces. Riaditelia škôl sa štrajku nezúčastnia a budú v školách,“ doplnila hovorkyňa ŽSK.

Podľa predsedníčky Krajskej rady OZ PŠaV - Združenia základného školstva v Žilinskom kraji Nory Zapletajovej by mala byť v pondelok zatvorená drvivá väčšina základných škôl a školských zariadení. „Priemer v Žilinskom kraji nám vychádza do 75 percent. Napríklad v Žiline je to cez 60 percent, na Orave cez 80 percent. Skresľujú to nepedagogickí zamestnanci, ktorí sa z finančných dôvodov nemôžu zúčastniť. A tým, že pedagogickí zamestnanci 'zatvoria' školu, na to, aby škola bola zatvorená, nemusí byť 100-percentná účasť,“ podotkla Zapletajová.

Do štrajku sa podľa hovorcu Žilinskej rímskokatolíckej diecézy Petra Holbičku zapoja aj tri diecézne školy a jedna rehoľná, tri rehoľné a 11 diecéznych škôl sa do štrajku nezapojí. „V ZŠ s MŠ Antona Bernoláka v Martine sa z celkového počtu 52 zamestnancov jeden deň do štrajku zapojí 24 zamestnancov. V ZŠ sv. Augustína v Považskej Bystrici sa z celkového počtu 28 do štrajku zapojí 13 zamestnancov. V Pedagogickej a sociálnej akadémii sv. Márie Goretti v Čadci bude jeden deň štrajkovať jeden z 29 učiteľov,“ dodal Holbička.
 

Vyberte región